Minun elokuvani: Hanna Maylettin palaute elokuvasta

DSCN3157

Salaam Suomi esitettiin syyskuussa Minun elokuvani -festivaaleilla Vantaalla. Tapahtumassa näytetään lasten ja nuorten tekemiä elokuvia, joista suomalaiset elokuvaohjaajat antavat palautetta. Salaam Suomesta palautteen antoi ohjaaja Hanna Maylett.

Maylettin palaute tässä:

Salaam Suomi on kertomus afganistanilaisen maahanmuuttajaperheen tyttären kohtaamattomuudesta äitinsä kanssa. Tytär yrittää käydä koulua ja olla kuin ikäisensä nuoret, mutta äidin jatkuva tarve tulkkaukseen lääkärikäynneillä ja takertuminen ahdistavat tytärtä. Elokuva on hieno ja tarkkarajainen sukupolvitarina, jonka maailman ja molemmat näkökulmat tekijä selvästi tuntee.

Aihe on lyhytelokuvan mittainen, ja tarina selkeä. Universaali teema vanhemman ja nuoren näkökulmien välisestä kuilusta on sisäistynyt ja kipeä. Elämme päähenkilön mukana tunteella ja samalla olemme uteliaita katsomaan suomalaista yhteiskuntaa afganistanilaisperheen silmin. Näkymä on puhutteleva.

Kuvakerronta ja leikkaus ovat selkeitä ja rytmi rauhallinen. Katsojana saa aikaa viettää hetken päähenkilön kanssa, ymmärtää häntä. Kerronnan ja tarinan pelkistetty muoto ja rehellisyys toimivat tehokkaasti. Ei yritetä kertoa mitään yli oman kokemusmaailman. Rakenteellisesti haastavin kohta lienee tyttären konflikti rehtorin tilanteessa ja siitä seuraava ratkaisu tulkin saamiseen äidille, joka on hieman hankalasti ymmärrettävissä kun sitä ei tarkkaan ottaen näytetä. Käsikirjoituksen hiominen ja uusien ratkaisukeinojen ja käänteiden kokeileminen voisi olla tekijöiden seuraava haaste käsikirjoittamisessa.

Kuvakulmien valinta etenkin tytön luokkatilanteessa ovat esteettisiä ja tarkkoja. Musiikki myötäilee hienosti tarinaa ja on oivaltava miksaus suomalaisafganistanilaiseen musiikkiin.

DSCN3155

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: